Home Bedrijf Wat is een dedicated server?

Wat is een dedicated server?

0
Wat is een dedicated server?

Een dedicated server is een computerserver. Dit is een fysieke computer die voor het hosten van applicaties wordt gebruikt. De host van een dedicated server maakt deze beschikbaar voor klanten. Deze klanten kunnen de server gebruiken voor hun website of zelfs voor een specifieke dienst die hoge prestaties vereist. Het bevindt zich fysiek bij de host en kan op afstand via internet worden beheerd door een team of door de klant zelf. Het principe van de dedicated server is vrij eenvoudig. Het is een computer die zich in het datacenter van je host bevindt. In tegenstelling tot sommige hosting oplossingen, ben je volledig verantwoordelijk voor het beheer van je dedicated server. De dedicated server heeft een vast IP-adres van waaruit je verbinding kunt maken en de instellingen van de machine kunt beheren. Het concentreert al zijn verwerkingskracht, geheugen en verbindingssterkte op een enkele client of taak. Het is mogelijk om een ​​dedicated server voor vele doeleinden te gebruiken, of het nu gaat om big data, machine learning, het hosten van grote sites, webapplicaties, het hosten van virtuele games, maar ook infrastructuur oplossingen.

Waarom kiezen voor een dedicated server?

Een dedicated server onderscheidt zich door zijn prestaties. Het biedt bedrijven een uitstekende autonomie, zowel op het vlak van beheer als exploitatie. Prestaties en autonomie zijn dus gegarandeerd, aangezien je de server kunt bedienen zoals je dat zelf wilt. Het hebben van een dedicated server vereist echter dat je bedrijf over de technische vaardigheden beschikt die nodig zijn voor het juist onderhouden en beveiligingen van de server. Zorg er dus voor dat er iemand in jou bedrijf bekwaam is om met deze server om te gaan of huur iemand in die deze verantwoordelijk op zich neemt. 

Dedicated server of VPS server?

Als je jezelf deze vraag stelt, is dat zeker omdat je een krachtige server nodig hebt. Je kunt voor een VPS gaan als je een klein bedrijf hebt of snel een website wilt bouwen. Een VPS is namelijk goedkoper dan een dedicated server omdat je de fysieke server met andere mensen deelt. Hierdoor blijven de kosten laag. Wil je meer snelheid, maar ook veel meer prestaties, dan kun je beter voor een dedicated server gaan die helemaal van jou is. Daar betaal je dan wel iets meer voor en heb je meer technische kennis nodig, maar krijg je natuurlijk ook meer voor terug.