Dit moet je weten over aandelen en beleggen

Beleggen, je hebt er wel eens van gehoord maar verder heb je je hier waarschijnlijk nog nooit mee bezig gehouden. Het schijnt dat je er wat geld mee kunt verdienen, maar hoe werkt dit dan precies? En kan het ook niet behoorlijk misgaan als je in iets investeert waar je de uitkomst niet van weet? Het zijn logische vragen die bij beleggen komen kijken. Toch is het, als je eenmaal weet hoe het in zijn werk gaat, voor iedereen mogelijk om te doen. Beleggen wordt steeds populairder, al is het goed om je hier goed in te verdiepen voordat je zomaar begint.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van eigendom in een andere onderneming. Wanneer je een aandeel koopt wordt je dus in feite mede-eigenaar van het bedrijf. Bedrijven kunnen zichzelf hiermee financieren, door aandelen uit te geven krijgen zij geld binnen waarmee zij hun activiteiten kunnen uitvoeren. Voor een bedrijf is dit hartstikke interessant omdat zij pas een uitkering aan de aandeelhouders hoeven uit te geven als er winst wordt gemaakt. Maar je wilt natuurlijk vooral weten wat het voor jou kan opleveren, zo’n aandeel kopen. Als je een aandeel koopt geloof je erin dat deze in de toekomst meer waard zal worden. Hiermee kun je op de lange termijn geld verdienen. Jouw gekochte aandeel kan namelijk in de loop van tijd een stuk meer waard worden dan waar je het in eerste instantie voor hebt gekocht. Hiermee kun je dus mooi wat extra geld mee verdienen op spaargeld dat je anders toch niet uitgeeft.

Hoe koop je aandelen?

Als je de beslissing hebt gemaakt om een aandeel te kopen, dan kan je dat bij verschillende banken en brokers doen. Via de aangeboden platformen kun je als particulier zelfstandig een aandeel kopen. Voordat je een aandeel koop zal je je logischerwijs afvragen “welke aandelen zullen stijgen”? Je wilt natuurlijk wel dat jouw aandeel straks meer waard is. Dat is echter maar heel lastig te achterhalen en om te beginnen kun je het best een index volgen. De koersvorming van aandelen is in theorie efficiënt, dat wil zeggen dat alle publieke informatie die relevant is voor een onderneming steeds in de koers van het aandeel is is verwerkt.

Risico’s bij beleggen

Beleggen gaat niet helemaal zonder slag of stoot, vanzelfsprekend brengt het handelen in aandelen risico’s met zich mee. Zo is er het koersrisico, dat is de kans dat jouw aandeel straks minder waard is. Ook kan het bedrijf waarin jij jouw aandeel hebt failliet gaan. Vaak ontvang je dan maar een klein deel van de waarde van het aandeel terug. Om na te gaan of beleggen echt iets voor jou is, is het goed om alle voordelen en nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten.

Gerelateerde berichten

Aanbevolen

Maak gebruik van goede kartonnen dozen voor jouw onderneming

Meer en meer bedrijven kiezen ervoor om producten vanuit een eigen webshop te verkopen....

Waar kun je een kleding van kwaliteit aanschaffen?

Het is voor eenieder in Nederland belangrijk om kwalitatieve kledingstukken te dragen. Kleding van...

Beleggen: tips voor beginners

Wil je gaan beginnen met beleggen? Dat is een heel goede keuze! Beleggen kan...

De leukste kraamcadeaus bij de geboorte van een baby

De komst van een nieuwe baby is altijd een speciale tijd, en het is...

Geef in december een kerstgeschenk aan het personeel

Het is voor een bedrijf aan te raden om het personeel in de laatste...

Tuinsets voor de zomer: wat je moet weten

De zomer komt eraan, en dat betekent dat het tijd is om te genieten...

Populaire categorie├źn

Comments