Home Thuis Maak je parket vloer weer als nieuw

Maak je parket vloer weer als nieuw

0
Maak je parket vloer weer als nieuw

Een parket vloer is voor iedere woning een prachtige vloer. Of je nu in een villa, appartement, eengezinswoning of studentenwoning woont, je creëert altijd de juiste sfeer in huis. Niet zo gek dus dat zeer veel Nederlanders hiervoor kiezen. Een parket vloer is ook een hele sterke vloer, dus er komen niet snel beschadigingen op. Toch kan het gebeuren dat er door intensief gebruik of doordat er iets scherps en/of zwaars op valt een beschadiging ontstaat. Hoe kan je ervoor zorgen dat de beschadiging (zoveel mogelijk) wordt weggewerkt?

Waar bestaat een parket vloer uit?

Voordat we gaan kijken hoe je eventuele beschadigingen kan behandelen is het eerst goed om te achterhalen waar de planken van de vloer uit bestaan. In tegenstelling tot laminaat bestaat parket uit echt houten delen en er zijn grofweg twee soorten: massief en lamel. Het verschil is dat bij een massieve parket vloer de planken bestaan uit één dikke plank en dat er bij lamel meerdere lagen hout kruislings op elkaar worden gelijmd. Eén van de voordelen hiervan is dat er minder werking is dan bij een massieve vloer. Doordat de plank uit meerdere lagen bestaat is er net iets meer bewegingsruimte voor het hout en daardoor zie je minder werking.

Het schuren van de vloer

Parket is dus een vloer die bestaat uit echt houten onderdelen. Daarnaast is het goed om te weten dat de vloer altijd wordt afgewerkt met slijtvaste lagen, zoals lak, olie of wax. Deze afwerking zorgt ervoor dat de vloer, ook bij intensief gebruik, mooi blijft. Maar toch, het kan gebeuren dat er beschadiging optreedt. Beschadigingen als deuken, krassen, kromgetrokken hout en een beschadigde laklaag kan je zelf repareren. Bij een flinke beschadiging aan het parket is het aan te raden om de gehele vloer goed te schuren. Als je dat doet zal de vloer er na de behandeling overal hetzelfde uit zien. Schuur eerst met een grove korrel en daarna met een fijne korrel voor het beste resultaat. Zorg voordat je gaat schuren dat eventuele uitstekende voorwerpen verwijderd worden of in het hout geslagen worden.

Een nieuwe beschermlaag op je parket

Wanneer de vloer goed geschuurd is kan je de vloer een nieuwe beschermlaag geven. Deze laag is niet alleen mooi, maar zoals de naam doet vermoeden beschermt het direct je parket vloer. Je kan kiezen voor een laklaag, olielaag of wax laag. Deze beschermlagen hebben alle drie een andere uitstraling, dus je kan zelf bepalen welke het beste bij jou past.