Home Thuis Wat is epoxyhars en wat kan je ermee?

Wat is epoxyhars en wat kan je ermee?

0
Wat is epoxyhars en wat kan je ermee?

Epoxy is een vloeibare substantie die uithardt tot zeer harde, krasvaste kunststof. Je kunt er sieraden van maken of onderzetters. Er zijn vele soorten epoxy, als teerepoxy, epoxyschuim of epoxylijm. Daarnaast bestaat er ook nog epoxy giethars. Wanneer je juiste beschermmiddelen gebruikt kun je allerlei kanten op met je creatieve project.

Wat is epoxyhars?

Epoxy is in beginsel een vloeibare substantie opgebouwd uit 2 koolstofatomen (C) en 1 zuurstofatoom (O). Na uitharding is de thermohardende kunststof zelfs nog sterker dan beton. Het wordt gebruikt om eigengemaakte spullen mee te creëren en om vloeren van te maken. Het is behoorlijk krasvast en daarom zeer handig in gebruik.

Waar wordt het voor gebruikt? 

Naast de kettinghangers, onderzetters en boomstamtafels die we eigenlijk allemaal wel kennen van epoxy, wordt epoxy ook voor veel andere dingen gebruikt. Teerepoxy is wat minder bekend. Dit wordt gebruikt om boten op te knappen, of om op houten palen te smeren die de grond in gaan. Ook kun je hiermee je dakgoot waterdicht maken. Epoxyschuim wordt dan weer gebruikt om roerbladen of paddles te repareren. Gebruik je epoxylijm, dan is deze super sterke lijm handig om voor de reparatie van houtrot in bijvoorbeeld kozijnen. Ook kun je een vulmiddel mengen met epoxyhars, waardoor je het kunt gebruiken om te plamuren of om mee te lijmen. Genoeg mogelijkheden dus!

Creatieve ideeën met epoxy giethars

Zoek je een standaard mal voor epoxyhars, dan kom je al gauw uit bij sieraden en onderzetters. Maar je kunt zelf ook genoeg verzinnen om met epoxy te maken. Er bestaan bedrijven die een mal op maat kunnen maken. Als je daar gebruik van wilt maken dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk aan windhangers, asbakken, kunstwerken en lampen. Je kunt epoxy mengen met lichtgevende nepstenen. Of je gebruikt alleen het glow in the dark poeder om iets anders te creëren. Wanneer je epoxy wilt gieten, dan kun je beter gebruik maken van epoxy giethars. Let daarbij op dat je goed kijkt naar de laagdikte, zodat je de juiste giethars gebruikt.

Beschermingsmiddelen

Er zijn zoals je hebt gelezen ontzettend veel mogelijkheden wanneer je wilt gaan werken met epoxy. Let hierbij wel goed op dat je beschermingsmiddelen gebruikt. Het kan zijn dat je zonder een allergie ontwikkelt. Ook moet je de lucht niet inademen, dat kan schade aan je lichaam toebrengen. Maar als je hier goed mee omgaat, dan kan je dus alle kanten op met je project. Wat voor moois ga jij maken?