Omgaan met onbegrip voor je rolstoel of rollator

Iedereen met een handicap, hoe klein of groot op, weet hoe lastig het soms kan zijn. Het gevoel van minderwaardigheid als een openbare ruimte of evenement niet toegankelijk is of als mensen geen begrip hebben voor je aandoening. Het kan dan moeilijk zijn om te onthouden dat dit los staat van jou als persoon, en simpelweg met onwetendheid en taboes te maken heeft.

Onbegrip door de omgeving

Als kind heb ik zelf een aantal jaren in een rolstoel doorgebracht. Omdat ik waar dat mogelijk was toch zoveel mogelijk zelf wilde blijven doen ontstond er vaak onbegrip van mijn omgeving, want als je stukjes kan lopen wanneer je dat wil is wat je hebt toch sowieso niet erg genoeg om een rolstoel nodig te hebben? Dat is natuurlijk rot, zeker als kind, want je wil meedoen maar wél nog steeds serieus genomen worden. In het openbaar vervoer werd vaak ook bijvoorbeeld niet opgestaan van de daarvoor ontworpen rolstoel plaats, waardoor deze niet vastgemaakt kon worden en ik met rolstoel en al achterover klapte. Voor mij was dit niet zo’n enorm probleem, maar iemand die niet zonder zijn rolstoel kan bewegen zou hier wel veel pijn en last aan over hebben gehouden.

Openbare ruimten

Ik hoorde laatst van een vriendin ook een verhaal van onbegrip door instanties wat betreft haar rolstoelgebruik. Ondanks haar handicap probeerde ze te regelen naar een theatershow te kunnen, maar het betreffende theater bood geen toezicht aan voor het ontzettend uitgebreide en dure ding wat ze op de gang moest laten staan, waardoor ze simpelweg ontmoedigd was om nog te gaan uit angst dat ze na afloop kwijt was wat ze dagelijks nodig heeft om normaal te kunnen functioneren.

Rollator

Ook wat betreft rollators bestaat er veel onbegrip. Jongere mensen die een rollator gebruiken worden niet serieus genomen omdat men het hulpmiddel alleen met ouderen associeert, maar op hun beurt worden ouderen vaak als lui gezien als ze wel een rollator gebruiken maar er verder niet al te ziek uitzien.

We willen natuurlijk niet dat deze onterechte stereotypen mensen ervan weerhouden te doen wat hun lichaam nodig heeft. Gelukkig ontstaat er langzaamaan ook steeds meer begrip, omdat mensen met handicaps veel vaker gerepresenteerd worden in de media, zodat men vaker hoort over hoe het voor hun is. Schroom dus niet om gewoon jouw rollator of rolstoel te gebruiken en voor jezelf op te komen in zulke gevallen. Misschien leren mensen er iets van!

Gerelateerde berichten

Aanbevolen

Ontdek de magie van linkbuilding en social media marketing!

Laten we de magie van linkbuilding en social media marketing ontdekken! Het zijn beide...

Ontdek de kracht van google analytics 4 en hbo...

Welkom bij de wonderlijke wereld van Google Analytics 4 en HBO Sales Opleidingen. Deze...

Maak gebruik van goede kartonnen dozen voor jouw onderneming

Meer en meer bedrijven kiezen ervoor om producten vanuit een eigen webshop te verkopen....

Waar kun je een kleding van kwaliteit aanschaffen?

Het is voor eenieder in Nederland belangrijk om kwalitatieve kledingstukken te dragen. Kleding van...

Beleggen: tips voor beginners

Wil je gaan beginnen met beleggen? Dat is een heel goede keuze! Beleggen kan...

De leukste kraamcadeaus bij de geboorte van een baby

De komst van een nieuwe baby is altijd een speciale tijd, en het is...

Populaire categorieën

Comments