Omgaan met onbegrip voor je rolstoel of rollator

Iedereen met een handicap, hoe klein of groot op, weet hoe lastig het soms kan zijn. Het gevoel van minderwaardigheid als een openbare ruimte of evenement niet toegankelijk is of als mensen geen begrip hebben voor je aandoening. Het kan dan moeilijk zijn om te onthouden dat dit los staat van jou als persoon, en simpelweg met onwetendheid en taboes te maken heeft.

Onbegrip door de omgeving

Als kind heb ik zelf een aantal jaren in een rolstoel doorgebracht. Omdat ik waar dat mogelijk was toch zoveel mogelijk zelf wilde blijven doen ontstond er vaak onbegrip van mijn omgeving, want als je stukjes kan lopen wanneer je dat wil is wat je hebt toch sowieso niet erg genoeg om een rolstoel nodig te hebben? Dat is natuurlijk rot, zeker als kind, want je wil meedoen maar wél nog steeds serieus genomen worden. In het openbaar vervoer werd vaak ook bijvoorbeeld niet opgestaan van de daarvoor ontworpen rolstoel plaats, waardoor deze niet vastgemaakt kon worden en ik met rolstoel en al achterover klapte. Voor mij was dit niet zo’n enorm probleem, maar iemand die niet zonder zijn rolstoel kan bewegen zou hier wel veel pijn en last aan over hebben gehouden.

Openbare ruimten

Ik hoorde laatst van een vriendin ook een verhaal van onbegrip door instanties wat betreft haar rolstoelgebruik. Ondanks haar handicap probeerde ze te regelen naar een theatershow te kunnen, maar het betreffende theater bood geen toezicht aan voor het ontzettend uitgebreide en dure ding wat ze op de gang moest laten staan, waardoor ze simpelweg ontmoedigd was om nog te gaan uit angst dat ze na afloop kwijt was wat ze dagelijks nodig heeft om normaal te kunnen functioneren.

Rollator

Ook wat betreft rollators bestaat er veel onbegrip. Jongere mensen die een rollator gebruiken worden niet serieus genomen omdat men het hulpmiddel alleen met ouderen associeert, maar op hun beurt worden ouderen vaak als lui gezien als ze wel een rollator gebruiken maar er verder niet al te ziek uitzien.

We willen natuurlijk niet dat deze onterechte stereotypen mensen ervan weerhouden te doen wat hun lichaam nodig heeft. Gelukkig ontstaat er langzaamaan ook steeds meer begrip, omdat mensen met handicaps veel vaker gerepresenteerd worden in de media, zodat men vaker hoort over hoe het voor hun is. Schroom dus niet om gewoon jouw rollator of rolstoel te gebruiken en voor jezelf op te komen in zulke gevallen. Misschien leren mensen er iets van!

Gerelateerde berichten

Aanbevolen

Waarom een letselschade advocaat in Alkmaar?     

Als je te maken hebt gehad met letselschade dan is de kans groot dat...

Hoe krijg je nieuwe klanten op jouw website?

Het komt regelmatig voor dat mensen een nieuwe website aanmaken, maar dat er helaas...

CBD olie geven aan je hond? Dit moet je...

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van CBD. Niet alleen voor henzelf, maar ook...

Chiropractor Fysio Hilversum – Toptips voor succes

Als je rugpijn, nekpijn hebt, of gewoon pijnvrij wilt kunnen bewegen, dan is deze...

In vastgoed investeren

Net zoals veel andere mensen vind jij het misschien lastig om een begin te...

De wintertijd gaat weer in, denk aan je buitenverlichting!

Nu de dagen weer korter worden en het al vroeg donker is heb je...

Populaire categorieën

Comments